Civas-opleidingen

Voorschot

Wat weinig studenten weten, is dat het bedrag dat je aan servicekosten betaalt, in feite een voorschot is. Na afloop van het jaar dient je huisbaas je een jaarafrekening te geven met de daadwerkelijke kosten. Blijken de kosten lager uit te vallen, dan hoor je het verschil terug te krijgen. Die afrekening moet je uiterlijk op 30 juni ontvangen hebben. Heb je dat niet, dan kun je de Huurcommissie inschakelen.

Omdat het bedrag aan servicekosten een voorschot is, kun je hier zelf invloed op uitoefenen. “Ik woon inclusief” is dus geen excuus om niet zuinig met energie om te gaan!

Wat valt niet onder de servicekosten?

Let goed op wat je huurbaas rekent onder de servicekosten. Niet alles mag namelijk in de servicekosten doorberekend worden. Een voorbeeld: de afvalstoffenheffing. Deze moeten jullie als ‘gebruikers’ van het huis wel betalen, maar dat mag niet via de servicekosten die je bij je huur betaalt.

Ook onderhoudskosten of de kosten van kleine reparaties die je zelf moet uitvoeren (bijvoorbeeld binnenwerk schilderen, de gootsteen ontstoppen, hier vind je een volledige lijst), mogen niet standaard onder de servicekosten vallen. Wel kun je met de huisbaas afspreken dat hij dit onderhoud doet en de kosten doorberekend in de servicekosten.

Tv en internet

De kosten voor een tv- en internetaansluiting vallen niet onder de servicekosten en zul je zelf moeten regelen. Vaak sluit één van de huisgenoten een abonnement af en verdeel je de kosten. Bedenk trouwens of je een tv-abonnement nog wel wilt hebben; veel programma’s kun je via internet kijken en met Netflix kom je ook een heel eind. Overigens kun je Netflix ook delen, zodat je op maximaal vier verschillende apparaten series kunt streamen.

Wat doe je bij een conflict?

Ben je het niet eens met je huurbaas over de hoogte van de servicekosten? Als jullie er samen niet uitkomen, kun je de Huurcommissie inschakelen om de hoogte van het voorschot te beoordelen. 

Terug naar Praktisch