Civas-opleidingen

Deel je taken op en focus op kleine overwinningen

Een van de makkelijkste manieren om het gevoel van overweldiging te doorbreken, is door je taken op te splitsen in kleine, behapbare stukjes. Het klinkt simpel, maar je zult merken dat het werkt. Wanneer je voor een grote studieopdracht staat, lijkt het vaak alsof er zoveel moet gebeuren dat je niet weet waar te beginnen. Als je begint met een kleine taak, zoals het lezen van één pagina of het maken van een samenvatting van één paragraaf, verandert de uitdaging van ‘onmogelijk’ naar ‘doenbaar’. Je zult snel merken dat het ene succesje het volgende aantrekt. Wanneer je eenmaal bezig bent, komen de rest van de taken vaak vanzelf.

Dit proces van kleine overwinningen is niet alleen motiverend, het helpt je ook om in de juiste mindset te komen. Je maakt vooruitgang, al is het in kleine stappen en dat geeft je de energie om door te gaan. Het draait niet om snelheid, maar om het gevoel van controle terugkrijgen en je eigen tempo vinden.

Verander van omgeving en doorbreek je routine

Soms is je omgeving de grootste drempel voor productiviteit. Als je elke dag op dezelfde plek zit te studeren – of dat nu in je kamer, op de bank of aan je bureau is – kan het voelen alsof je vastzit in dezelfde sleur. Een verandering van omgeving kan wonderen doen. Als je merkt dat je niet kunt concentreren, probeer dan eens te studeren op een andere plek. Ga naar de bibliotheek, naar een café of zelfs buiten in het park. Een frisse omgeving zorgt vaak voor een frisse blik.

Daarnaast helpt het om je routine te doorbreken. Dezelfde structuur elke dag kan leiden tot mentale vermoeidheid. Verander bijvoorbeeld de volgorde van je taken of probeer eens in blokken van 25 minuten te werken, gevolgd door een korte pauze. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je brein actief blijft en je niet het gevoel hebt vast te zitten in een saaie routine.

Beloon jezelf en gebruik positieve prikkels

Motivatie komt niet altijd vanzelf en dat is oké. Soms moet je jezelf een beetje helpen. Een manier om dit te doen, is door jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen. Dit kan een korte pauze zijn na een uur studeren, of misschien mag je een aflevering van je favoriete serie kijken nadat je een hoofdstuk hebt afgerond. Het idee is simpel: werk eerst, geniet daarna. Het inbouwen van beloningen creëert een positieve associatie met studeren en helpt je om door de moeilijkere momenten heen te komen.

Een andere manier om positieve prikkels te creëren is door je omgeving aan te passen. Zet bijvoorbeeld muziek op die je energie geeft (of juist rustige muziek als je snel afgeleid bent) en zorg voor een goed gevulde waterfles of een lekkere snack binnen handbereik. Dit soort kleine dingen maken het studeren net iets prettiger, waardoor je er meer zin in krijgt.

Zoek steun bij anderen

Er is geen regel die zegt dat je alles in je eentje moet doen. Studeren hoeft niet altijd een solotrip te zijn en soms helpt het om even je gedachten te delen. Praat met een medestudent, een vriend of huisgenoot over je studie. Het kan enorm opluchten om te horen dat anderen hetzelfde ervaren en je kunt misschien zelfs handige tips uitwisselen over hoe zij hun motivatie op peil houden. Bovendien kunnen ze je aanmoedigen om te beginnen, wat soms alles is wat je nodig hebt.

Als praten met anderen niet je ding is, kan het ook helpen om samen te studeren. Ga naar een studieplek waar anderen ook bezig zijn, of plan een gezamenlijke studietijd in. Het sociale element zorgt voor een klein beetje extra druk om wel te werken, maar zonder dat je het gevoel hebt dat je in je eentje alles moet doen.

Accepteer dat je niet altijd gemotiveerd hoeft te zijn

Misschien wel de belangrijkste les: motivatie komt en gaat. Het is volkomen normaal om niet altijd zin te hebben om te studeren. Wachten op de perfecte motivatie kan je juist tegenhouden. In plaats van jezelf constant te pushen, is het soms beter om simpelweg te accepteren dat je niet altijd zin hebt. Het gaat er niet om dat je elke keer in de mood moet zijn om te studeren, maar dat je doorgaat, zelfs als je niet gemotiveerd bent. Start gewoon en vaak komt de motivatie pas als je eenmaal bezig bent. Het is de actie die de motivatie creëert, niet andersom.

Ooit helpt het ook simpelweg om even te gaan werken en daarna te gaan studeren. 

Zet een timer en werk in korte blokken

Als je echt niet verder komt, kan de Pomodoro-techniek uitkomst bieden. Deze methode houdt in dat je in korte blokken van 25 minuten werkt, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Het klinkt simpel, maar door die timer kun je je volledig concentreren voor een korte tijd, wetende dat er daarna een beloning (pauze) komt. Na vier blokken neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Dit ritme voorkomt dat je geest uitgeput raakt en zorgt ervoor dat je productief blijft zonder te veel stress.

Terug naar Studeertips