Oriënteren
De eerste stap is om eens rustig na te denken of je überhaupt wel een master wilt volgen. Misschien heb je al een goede baan aangeboden gekregen of wil je na je bachelor graag een verre reis maken of bestuursjaar doen. Mocht je tot de beslissing komen dat je graag verder wilt studeren is het allereest handig om na te denken of je een master wilt volgen die in lijn ligt met je bachelor of iets wilt gaan doen wat buiten je huidige vakgebied ligt. Ook kun je nadenken of je graag een stage wilt lopen tijdens je master of vrije ruimte wilt hebben om dit zelf in te vullen met vakken naar keuze. Bij sommige masterprogramma’s zijn de 60 ECT’s al helemaal gevuld terwijl je bij een andere opleiding misschien nog zelf in te delen ruimte hebt. Bedenkt tot slot wat voor soort master je voorkeur heeft, naast de eenjarige reguliere opleidingen heb je in sommige vakgebieden ook de keuze tussen een duale-, educatieve- of onderzoeksmaster.
Informatie verzamelen
Wanneer je beslist dat je een master wilt gaan volgen en hebt nagedacht welke richting je op wilt gaan is het de tijd om informatie te gaan verzamelen. Check waar je deze master wilt gaan volgen. Op je huidige universiteit blijven kan handig zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om de master op een andere universiteit te gaan volgen waar deze master beter staat aangeschreven. Of misschien wil je graag in een andere stad wonen en studeren? Ook het volgen van een master in het buitenland is een optie. Vraag folders aan, zoek online, bezoek informatieavonden en praat met andere studenten om zo een goed beeld van de studie te krijgen. Vergelijk ook de studieprogramma’s van soortgelijke masters op verschillende universiteiten om zo te kijken wat jou het meest aanspreekt.
Kiezen
Na het oriënteren en informatie verzamelen is het de tijd om te kiezen welke master je nou uiteindelijk wilt gaan doen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en bedenk vooral goed of de master die je in gedachten hebt ook aansluit op het beroep dat je later graag zou willen hebben. Praat bij twijfel vooral met je familie, vrienden, medestudenten of roep de hulp van een studieadviseur in. Zorg in ieder geval dat je goed op een rijtje hebt wat je tijdens je master graag wilt leren en dat wat je studeert aansluit op het beroep wat je na je studie zou willen gaan doen.
Inschrijven
Keuze definitief gemaakt? Dan is het tijd om je in te gaan schrijven! Check wat de uiterste inschrijfdatum is en vraag je bachelordiploma op tijd aan. Zeker als je van universiteit switcht is dit iets wat je goed in de gaten moet houden. Ook hanteren sommige masters andere toelatingseisen waardoor je misschien eerst bijvoorbeeld nog een motivatiebrief moet opsturen of assessment moet maken. Mocht je na het hbo verder willen studeren en aan een master beginnen? In dat geval moet je vaak een premaster volgen. Check tot slot ook bij DUO hoe het zit met je lening, studentenreisproduct en eventuele stufi. Bij een educatieve master krijg je bijvoorbeeld extra stufi en kun je in aanmerkingen komen voor een lerarenbeurs.
Terug naar Studeertips