Civas-opleidingen

Eerst: wat is sociale hygiëne?

Sociale hygiëne is een term die voor wat verwarring kan zorgen, want wat houdt dat nu eigenlijk in? Meestal wordt als antwoord hierop gezegd dat sociale hygiëne betekent dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat klinkt misschien als iets dat verondersteld is, maar toch zijn er omgevingen waarin dit speciale aandacht verdient. Dat zijn in het bijzonder omgevingen waar alcohol, voedsel en gastvrijheid een rol spelen. Het concept van sociale hygiëne draait om het bevorderen van een veilige, prettige en verantwoorde omgeving voor zowel klanten als medewerkers in sectoren waar veel interactie tussen mensen plaatsvindt. Houd er rekening mee dat er in sportkantines en clubhuizen ook om het diploma gevraagd kan worden.

Horecafuncties

Het primaire voorbeeld van een sector waarin het diploma Sociale Hygiëne aan de orde is, is de horeca. Sociale hygiëne is een cruciale zaak in de horeca. Iedereen die in een bar, café, restaurant, hotel of discotheek werkt, moet ervoor zorgen dat klanten op een veilige manier kunnen genieten van hun drankjes en maaltijden. De cursus Sociale Hygiëne helpt jou omgaan met situaties zoals dronken klanten, conflicten en het handhaven van regels rondom alcoholverstrekking. Als je een eigen horecagelegenheid wilt openen, is het in Nederland verplicht om een diploma Sociale Hygiëne te hebben om überhaupt een drank- en horecavergunning te verkrijgen.

Werken bij evenementen

Studenten zijn ook regelmatig terug te vinden als gelegenheidsmedewerker bij festivals, concerten en andere evenementen. Ook hier komen veel mensen samen en speelt sociale hygiëne een grote rol. Organisatoren én medewerkers moeten ervoor zorgen dat er een veilige en aangename sfeer heerst op het evenement. Er moeten duidelijke regels zijn en gehandhaafd worden omtrent alcoholgebruik, gedragsnormen en het aanpakken van ongewenst gedrag. Dan is het wel van belang dat medewerkers goed op de hoogte zijn van de vereisten en weten hoe te handelen, zodat ze er actief aan kunnen bijdragen dat iedereen een leuke tijd heeft zonder overlast of gevaarlijke situaties.

Werken in sommige winkels

In een winkel werken is natuurlijk ook een goede optie om geld te verdienen om jezelf te kunnen bedruipen. Maar ook in winkels kan sociale hygiëne aan de orde zijn. Dat geldt dan vooral in winkels waar alcohol verkocht worden. Dat betekent dus dat het aan de orde kan zijn in supermarkten, maar zeker ook in slijterijen. Om daar te kunnen werken als verkoop/kassamedewerker, moet je ervoor kunnen zorgen dat alcohol op een verantwoorde manier wordt verkocht. Dit betekent dat je goed getraind moet zijn om de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop te handhaven en om te gaan met klanten die mogelijk in overtreding zijn.

Geen zin om je diploma Sociale Hygiëne te moeten behalen? Dan zul je de functies die we hierboven genoemd hebben als bijbaan moeten vermijden en iets anders moeten zoeken. Maar maak het vooral niet te groot. Het kost niet zo veel moeite om het diploma wél te bemachtigen, en je kunt het maar hebben. Wie weet wat je er in de toekomst nog aan hebt! En mogelijk wil de werkgever het wel bekostigen voor je.

Terug naar Studenten leven