Niet elke master staat zomaar voor je open
Je kunt niet op elke master inschrijven die je leuk lijkt. Er zijn nou eenmaal regels waar je aan moet voldoen, dat noemen ze een instroomprofiel. Heb je geschiedenis gestudeerd? Dan kun je niet ineens een master wiskunde gaan doen, hoe avontuurlijk dat ook klinkt. Wil je toch een andere richting op? Dan moet je waarschijnlijk eerst een schakelprogramma volgen. Zie het als een soort tussenstop om wat extra kennis op te doen voordat je echt aan de master begint. Wil je een fulltime master in management volgen bij TIAS, dan is het goed om eens te kijken wat er allemaal mogelijk is en aan welke eisen je moet voldoen.
Soms moet je eerst bewijzen dat je het waard bent
Er zijn ook masters waarbij je eerst door een selectie moet. Dan kijken ze bijvoorbeeld naar hoe goed je het hebt gedaan tijdens je bachelor, waarom je deze master wil doen, wat je hebt gedaan naast je studie en of je al wat ervaring hebt in het vakgebied. Spannend? Zeker. Maar met een goede voorbereiding is het echt te doen. Handig om te weten, je kunt je via Studielink gewoon voor vier masters tegelijk inschrijven. Mocht je ergens worden afgewezen, dan heb je nog wat achter de hand. Wel slim om je weer uit te schrijven als je eenmaal weet waar je heen gaat.
De verschillen zijn groter dan je denkt
Het grootste verschil zit ’m toch echt in het tempo. Een Master in management vliegt voorbij. Alles is een tandje sneller, serieuzer en er wordt verwacht dat je zelf het overzicht houdt en zorgt dat je alles op tijd af hebt. Denk aan strakke deadlines, minder begeleiding en meer zelfstandigheid. Ook is er vaak een stage onderdeel van het programma, wat in de bachelor niet altijd het geval was. Het geeft je een realistischer beeld van hoe het er straks in het echte werkleven aan toe gaat.
Misschien ga je wel naar een andere universiteit
Het kan zomaar dat je master niet wordt aangeboden op jouw oude, vertrouwde uni. Dat betekent opnieuw wennen aan een andere manier van werken. Hoe schrijf je je in voor vakken? Regel je dat zelf of gaat dat automatisch? Hoe zit het met tentamens, deadlines en studiemateriaal? Het zijn van die dingen waar je misschien niet direct bij stilstaat, maar het is toch slim om er van tevoren naar te kijken.
Wat ga je doen na je master?
Dan komt het moment dat je écht moet kiezen. Ga je werken of wil je nog verder studeren en misschien zelfs promoveren? Dat is meer iets voor mensen die écht van studeren houden, maar voor sommigen is het dé manier om zich nog verder te specialiseren.
Terug naar Typisch studenten