Zoals iedere student dacht
Een jaar geleden dacht je als student economie, bedrijfskunde of accountancy nog dat je binnen een oogwenk een baan zou krijgen na je studie. Een goede baan in het bedrijfsleven, lekker leven en doen waar je goed in bent. Maar toen brak Corona aan. Het luilekkerland van de financiële sector lijkt verleden tijd, evenals dat van vele bedrijven. Banken hebben miljarden af moeten schrijven, vielen om of werden genationaliseerd. De vooruitzichten zijn niet rooskleurig, en de werkloosheidscijfers klimmen gestaag verder. Hoe moet dat nu met die glansrijke carrière die jij voor ogen had?
Verwachte gloriedagen
Gelukkig zijn er een paar lichtpuntjes voor business-studenten. Op carrièredagen wordt meer dan ooit gezocht naar capabele mensen. Juist nu zijn hoogopgeleide mensen nodig, mensen met een hoofd vol recentelijk geleerde theorieën en een frisse kijk op de economische wereld. Banken en bedrijven vragen naar mensen die ze uit deze crisis kunnen slepen. Recruitment is een hot item in de economische branche, er zijn nog steeds veel vacatures, en aan mensen die echt wat kunnen is altijd behoefte. Een fijne wetenschap voor de uitblinkers onder ons, die komen er zo wel. Maar dan rest ons alsnog de vraag wat er met de Jan Modaal onder de studenten gebeurt. Bovendien is het nog maar de vraag of de situatie zoals hierboven geschetst zo blijft. Het zijn turbulente tijden, dus alles kan binnen afzienbare tijd weer totaal omslaan. De arbeidsmarkt loopt altijd een tikje achter op de conjunctuur. Dat wil zeggen dat het altijd een tijdje duurt voor de vraag naar werknemers afneemt wanneer het economisch al slechter gaat.
Wat gaan we doen?
Dus, wat gaan we doen, snel afstuderen of eerst nog even verder studeren? Mocht de crisis aanhouden, dan zou je er goed aan kunnen doen zo snel mogelijk de arbeidsmarkt te betreden, voordat er niets meer te halen valt. Ook qua inhoud is het een goed idee om nu te beginnen met werken. Spannender dan dit wordt het niet, en een uitdagende baan is uiteraard leuk. Nu krijg je meteen de kans je te bewijzen. Echter de andere optie, méér gaan studeren, heeft ook zo zijn voordelen. Met nog een master of specialisatie vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk, en niet alleen in crisistijd. Specifieke kennis van een vakgebied is altijd nodig. Bovendien zal de crisis toch wel een puinhoop achterlaten in de economische sector, wat het dus nog belangrijker maakt een goede opleiding afgerond te hebben.
Om te concluderen: er is geen instant oplossing voor (bijna) afstuderenden. Er zitten voordelen en nadelen aan beide opties. Het handigst is waarschijnlijk om je eigen situatie gewoon goed onder de loep te nemen. Kijk of je er al klaar voor bent om de arbeidsmarkt op te gaan. Kijk of je zin en geld hebt om nog een jaar te studeren. Je voelt zelf wel aan wat voor jou de beste stap is. Blijf in ieder geval kijken naar de mensen om je heen, hou de media goed in de gaten, en blijf scherp. Opties of niet, het blijft crisistijd, dus als die ene kans zich voordoet, grijp hem dan!
Terug naar Praktisch