Civas-opleidingen

Wat is de basisbeurs precies?

De basisbeurs is 'gratis geld' van de overheid bedoeld om studenten financieel te ondersteunen tijdens hun studiejaren. Deze financiële hulp moet studenten in staat stellen zich meer te focussen op hun studie, in plaats van zich zorgen te moeten maken over hoe de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Het is een steun in de rug voor zowel HBO- als WO-studenten en heeft tot doel het studentenleven een beetje te verlichten.

De basisbeurs blijft 'gratis' als je binnen een periode van 10 jaar je diploma behaalt. Mocht dit niet het geval zijn, dan verandert deze beurs in een studieschuld. Deze regeling staat bekend als de prestatiebeurs, waar ook de aanvullende beurs en het studentenreisproduct onder vallen. Dit systeem benadrukt het belang van het afronden van je studie binnen de gestelde tijd en moet als een motivatie dienen om door te zetten.

Bedrag basisbeurs in 2024 en 2025

Voor veel studenten is het belangrijkste aspect van de basisbeurs natuurlijk het bedrag dat zij maandelijks kunnen verwachten. Dit bedrag varieert afhankelijk van je persoonlijke situatie, met name of je nog thuis woont of dat je uitwonend bent.

In 2024 en 2025 zijn de bedragen als volgt gesteld:

  • Thuiswonende studenten: Ontvangen maandelijks €121,33. Dit bedrag is bedoeld om bij te dragen aan studiematerialen, boeken en mogelijk het woon-werkverkeer.
  • Uitwonende studenten: Hier wordt een duidelijk onderscheid gemaakt. Normaal gesproken ontvang je als uitwonende student €302,39 per maand. Echter, tot 1 september 2024 is er een uitzonderlijke koopkrachtmaatregel van kracht, waardoor dit bedrag tijdelijk verhoogd is naar €466,69.

Deze bedragen zijn vastgesteld om studenten enigszins financieel te ontlasten, maar het is belangrijk om niet te vroeg te juichen. Een lager aantal studenten zal daadwerkelijk in aanmerking komen voor deze beurs dan er eerst werd verwacht. Onderzoek goed of je daadwerkelijk recht hebt op de basisbeurs, rekening houdend met de specifieke voorwaarden en criteria die de overheid en DUO hebben opgesteld.

Hoe check ik of ik recht heb op de basisbeurs in 2024?

Wil je weten of je in 2024 recht hebt op de basisbeurs? Het proces is makkelijk. Volg dit stappenplan om snel duidelijkheid te krijgen:

  1. Log in op Mijn DUO met je DigiD. Dit is je digitale sleutel tot de overheidsdiensten in Nederland.
  2. Navigeer naar ‘Mijn producten’ en selecteer daar het tabje ‘Studiefinanciering’.
  3. Scroll naar beneden tot je het kopje ‘Resterende studiefinanciering’ ziet. Hier wordt duidelijke informatie weergegeven over de financiering die je nog kunt ontvangen.
  4. Kijk nu naar de rij ‘Resterende maanden prestatiebeurs’. Het aantal maanden dat hier vermeld staat, is het aantal maanden dat je nog recht hebt op de basisbeurs wanneer je in september verder gaat met je studie. Let op: het studentenreisproduct wordt hierin niet meegenomen, ook al valt deze formeel ook onder de prestatiebeurs.
  5. Gelukt! Je hebt nu gecontroleerd of je recht hebt op de basisbeurs! Vergeet niet, het is essentieel om binnen 10 jaar je diploma te behalen. Zo niet, dan zal de basisbeurs veranderen in een studieschuld.

Studievertraging en basisbeurs

Als student kun je om diverse redenen te maken krijgen met studievertraging. Het is belangrijk om te weten dat dit gevolgen kan hebben voor je recht op de basisbeurs:

  • 4 jaar recht op prestatiebeurs: Studenten hebben in principe recht op 4 jaar prestatiebeurs. Als je studievertraging oploopt, bijvoorbeeld door van studie te wisselen of door andere omstandigheden, kun je eerder door je recht op deze beurs heen zijn.
  • Specifieke situaties: Voor HBO-studenten in het vierde jaar met een jaar vertraging betekent dit dat zij geen recht meer hebben op de basisbeurs. WO-studenten in een vergelijkbare situatie hebben echter nog wel recht op één jaar basisbeurs, tenzij zij met een HBO-propedeuse naar de universiteit zijn overgestapt.

In het geval van een studievertraging is het dus belangrijk om je te realiseren wat de impact kan zijn op je financiën tijdens je studie.

Tegemoetkoming voor de pechgeneratie

Voor studenten die getroffen zijn door de periode zonder basisbeurs, bestaan er enkele tegemoetkomingen:

  • Coronacompensatie: Deze eenmalige compensatie van 1500 euro is bedoeld voor studenten die studievertraging hebben opgelopen tijdens de coronapandemie en in die periode recht hadden op een aanvullende beurs.
  • Compensatie voor de pechgeneratie: Alle studenten die hebben gestudeerd in de periode zonder basisbeurs, kunnen aanspraak maken op een eenmalige compensatie van circa 1400 euro. Deze zal niet voor 2025 uitbetaald worden.
  • Studievoucher: Er ligt een voorstel om studievouchers uit te geven aan afgestudeerde studenten die kunnen worden gebruikt voor verdere studie of als korting op de studieschuld. Er zijn specifieke voorwaarden verbonden aan het gebruik van deze vouchers.

Deze tegemoetkomingen zijn bedacht als compensatie voor studenten die tussen wal en schip vielen door de afschaffing van de basisbeurs en kunnen iets van de financiële pijn verzachten.

Terug naar Praktisch