Civas-opleidingen

Wat is een numerus fixus?

Een opleiding met numerus fixus betekent dat er slechts een beperkt aantal beschikbare plaatsen is. Omdat er vaak veel meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, wordt er een selectieprocedure toegepast om te bepalen wie er daadwerkelijk wordt toegelaten. Deze selectie kan variëren, bijvoorbeeld door middel van een loting, een motivatiebrief, of op basis van je cijfers en studieprestaties.

De aanmeld deadline: 15 januari

Voor numerus fixusopleidingen gelden andere deadlines die je goed in de gaten moet houden. De aanmeld deadline voor deze opleidingen is 15 januari. Dit betekent dat je veel eerder moet aanmelden dan voor reguliere opleidingen, waardoor de deadline vaak pas op 1 mei ligt. Het is belangrijk om dit gegeven niet te missen, want na 15 januari begint de selectieprocedure en kun je je niet meer aanmelden voor dat studiejaar.

Aanmelden via Studielink

Om je aan te melden voor een numerus fixusopleiding, moet je dit doen via Studielink, het online systeem voor inschrijvingen in het hoger onderwijs. Om gebruik te maken van Studielink, heb je een DigiD nodig. Als je deze nog niet hebt, is het verstandig om deze tijdig aan te vragen, omdat het tot 5 werkdagen kan duren voordat je de activeringscode ontvangt.

Maximaal twee fixusopleidingen per jaar

Een belangrijk punt om te vermelden is dat je per studiejaar voor maximaal twee numerus fixusopleidingen kunt aanmelden. Daarnaast kun je je voor maximaal twee andere opleidingen zonder numerus fixus aanmelden, maar je kunt je niet voor dezelfde opleiding met numerus fixus aanmelden bij twee verschillende instellingen. Dit omvat bijvoorbeeld voor opleidingen als Geneeskunde of Tandheelkunde, die vaak meerdere universiteiten aanbieden, maar toch maar bij één universiteit per jaar gekozen kunnen worden.

Beperkingen voor sommige opleidingen

Voor bepaalde opleidingen, zoals Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde en Fysiotherapie, mag je je per jaar maar voor één instelling aanmelden. Het kan dus zijn dat je voor een van deze opleidingen maar bij één hogeschool of universiteit terecht kunt. Dit geldt ook voor de andere opleidingen die een numerus fixus hanteren, waar mogelijk verschillende procedures en eisen van toepassing kunnen zijn.

Drie selectiepogingen

Elke opleiding met numerus fixus biedt je de kans om je drie keer in totaal aan te melden voor dezelfde opleiding. Dit betekent dat je drie gebeurtenissen hebben om binnen de selectiecriteria te vallen, wat je meer kansen biedt om uiteindelijk toegelaten te worden. Dit geldt voor alle fixusopleidingen, maar houd er rekening mee dat elke poging meetelt. Heb je eerder meegedaan aan de selectieprocedure, dan wordt dat ook gerekend als een selectiepoging.

Wat als je niet wordt toegelaten?

Wanneer de selectieprocedure is afgerond, ontvang je op 15 april de afmelding van je aanmelding via Studielink. Dit is het moment waarop je te horen krijgt of je bent toegelaten, op de wachtlijst bent geplaatst, of niet bent geselecteerd. In het geval van niet-acceptatie kun je ervoor kiezen om je voor een andere opleiding te melden over de selectieprocedure, het jaar opnieuw proberen.

De aanvraag voor een numerus fixusopleiding kan een extra uitdaging zijn in je weg naar het hoger onderwijs, maar met de juiste voorbereiding kun je deze stap succesvol maken. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie op tijd opgeslagen en volg de selectieprocedure zorgvuldig. Door goed te praten te zijn en je aan de deadlines te houden, vergroot je de kans op een succesvolle toelating en kun je snel aan je studie beginnen!

Terug naar Praktisch